Friday, June 29, 2012

Μεταμόσχευσαν όργανα γουρουνιών σε μαϊμούδες!


Σε μια σπουδαία επιτυχία προχώρησαν επιστήμονες στην Νότια Κορέα, που κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν τα όργανα ενός γενετικά τροποποιημένου γουρουνιού σε... μαϊμούδες, οι οποίες κρατήθηκαν στην ζωή για περισσότερο από τρεις εβδομάδες! Συγκεκριμένα, τα μαϊμουδάκια δέχτηκαν μοσχεύματα καρδιάς και νεφρού από γουρούνια, αφού πρώτα είχαν αφαιρεθεί τα γονίδια, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την απόρριψη τους. 

Η εξέλιξη αυτή δίνει ελπίδες για περαιτέρω ανάπτυξη της ξενομεταμόσχευσης, δηλαδή της χρήσης οργάνων ενός είδους σε άλλο. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες το γεγονός ότι τα ζωάκια έζησαν τρεις εβδομάδες δείχνει ότι «εξαλείφθηκε» το πρόβλημα της απόρριψης μοσχεύματος.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν πειράματα και σε ανθρώπους. Το πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων μοσχευμάτων φαίνεται ότι θα λάβει τέλος σε λίγα χρόνια, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποκλείεται τροποποιημένα μοσχεύματα ζώων να κυκλοφορήσουν στην αγορά σε 5-6 χρόνια. Μάλιστα, τονίζουν ότι τα καταλληλότερα είναι αυτά των γουρουνιών.

Πάντως, υπάρχουν και επιστήμονες που είναι επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, ενώ αρκετοί θέτουν το δίλημμα κατά πόσο πρέπει να βιαστεί η φύση με τέτοιο τρόπο…



Πηγή: http://www.greekznews.com/

No comments:

Post a Comment