Monday, May 27, 2013

ΔΕΠΑ: Στη Gasprom έναντι 900 εκ. ευρώ

Παρατείνεται για τρίτη φορά η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την Παρασκευή αυτή τη φορά για τις 10 Ιουνίου.Ο λόγος της νέας παράτασης είναι ότι βάσει της διαδικασίας του διαγωνισμού μεταξύ της αποστολής της συμφωνίας των όρων αγοράς στους υποψήφιους επενδυτές και της ημ ερομηνίας κατάθεσης των προσφορών, πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 15 ημέρες...
Ελληνας αξιωματούχος που εμπλέκεται στη διαδικασία δήλωσε στο Reuters ότι οριστικοποιήθηκαν οι όροι για την πώληση της ΔΕΠΑ και κλειδώνει η πώληση της εταιρείας στην Gasprom.

Η μείωση του ποσοστού της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης επί του τιμήματος μειώθηκε σε 10% από 20%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα εγγυηθεί προς τον αγοραστή ποσό έως 180 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που η ΔΕΠΑ δεν καταφέρει να εισπράξει τις οφειλές των πελατών της έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 , δήλωσε ο αξιωματούχος.

Για το περιεχόμενο των όρων πώλησης, υπήρξε έντονη παρέμβαση της ρωσικής Gazprom, απευθείας στον Πρωθυπουργό, μέσω των συχνών επισκέψεων του Αλεξέι Μίλερ στο Μαξίμου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι όροι στις απαιτήσεις που έθετε η ρωσική εταιρία.

H ελληνική πλευρά από την πλευρά της ζήτησε από την Gasprom  να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου, αφού στην Ελλάδα βιομηχανίες και καταναλωτές πληρώνουν κατά 50% υψηλότερα το φυσικό αέριο από άλλες χώρες της ΕΕ.

Η πρόταση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ ανέρχεται στ α 900 εκατ. Το 2012 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΔΕΠΑ ληταν 1,94 δισ. ευρώ ενώ τα κέρδη της δημόσιας εταιρίας ανήλθαν στα 133,6 εκατ. ευρω.

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment